0485 – 74 62 01
info@bvcrisis.nl
Logo_BC_Crisis_NieuwLogo BC Crisis
  • Home
  • Onze diensten
    • Interim- & crisismanagement
    • Opheffen BV
    • Bestuurdersaansprakelijkheid
    • Faillissement aanvragen
    • Beëindigen vennootschap onder firma (V.O.F.)
    • Opheffen stichting
  • Werkwijze
  • Over ons
  • Contact

Opheffen BV

Home Opheffen BV

U heeft een besloten vennootschap (B.V.) die u wilt beëindigen, omdat deze bijvoorbeeld in de financiële problemen is geraakt, er geen activiteiten meer plaatsvinden (lege B.V.) of u destijds een gouden handdruk heeft gehad en thans geen gelden meer beschikbaar zijn (lege stamrecht B.V.). Het voeren of laten voeren van een administratie kost jaarlijks veel geld en bovendien veel tijd.

Nadat u de keuze heeft gemaakt om uw B.V. te beëindigen moet nóg een belangrijke keuze worden gemaakt, namelijk op welke wijze u uw onderneming wilt laten beëindigen.

Afhankelijk van de omstandigheden zijn de volgende keuzes het meest voor de hand liggend:

  1. Opheffen en vereffenen;
  2. Turboliquidatie; en
  3. Aanvraag van faillissement.

1.   Opheffen en vereffenen

Bestuurders en aandeelhouders moeten besluiten dat de B.V. ontbonden gaat worden. In de statuten staat op welke wijze dit besluit tot stand moet komen. Opheffen en vereffenen kan alleen indien er nog vermogen in de B.V. aanwezig is. Een notaris is niet vereist bij het opheffen en vereffenen van een BV. In een Algemene Vergadering van Aandeelhouders moet worden besloten dat de B.V. wordt ontbonden. Ook wordt een vereffenaar benoemd voor de afwikkeling, waaronder voor verdeling van het aanwezige vermogen in de BV. Met het aanwezige vermogen worden in beginsel de schuldeisers afgelost. Daarna overblijvende gelden komen toe aan de aandeelhouders. De B.V. zal nadien worden aangemerkt als een ‘B.V. in liquidatie’.

Als er meer schulden dan vermogen in de B.V. zit, verzoeken wij u direct contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Tevens kunnen wij beproeven of er schulden kunnen worden afgekocht beneden de nominale waarde van de schuldvordering.

Let op! De vereffenaar heeft grote verantwoordelijkheden, zoals het opstellen of laten opstellen van de rekening en verantwoording, die bovendien gedeponeerd moet worden bij de Kamer van Koophandel (KvK) en openbaar moet worden gemaakt. De rekening en verantwoording behoort twee maanden ter inzage voor belanghebbenden beschikbaar te zijn. Binnen twee maanden kunnen de belanghebbenden, zoals schuldeisers, bezwaar maken bij de rechtbank.

2.   Turboliquidatie

Als er geen vermogen of schulden zijn, kunt u overgaan tot een turboliquidatie. Een turboliquidatie wordt besloten via een Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Hierna wordt de turboliquidatie gerealiseerd. Bij turboliquidatie is geen sprake van een vereffening.

Let op! U behoort op de hoogte te zijn van alle eventuele verplichtingen van de B.V. Vergeet dus niet om alle verbintenissen op te zeggen!

3.   Aanvraag van faillissement

Voordat een faillissementsaanvraag wordt ingediend, moet men beoordelen of er sprake is van verwijtbaar handelen. In beginsel kunt u een faillissementsaanvraag indienen als de B.V. niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Het besluit tot aanvraag van eigen faillissement moet worden besloten in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Hierna kan de rechtbank middels een verzoekschrift worden verzocht om het faillissement van uw onderneming uit te spreken. Hierbij kunnen onze juristen u in bijstaan.

Let op! U loopt altijd het risico om in privé aangesproken te worden op grond van bestuursaansprakelijkheid. Om de risico’s van bestuurdersaansprakelijkheid tegen te gaan, is het verstandig dat u zich laat bijstaan c.q. adviseren door onze juristen. Zij zullen voor u de risico’s in kaart brengen en u adviseren in of vóór faillissement.

Neem vrijblijvend contact met ons op:

0486 - 47 61 61
info@bvcrisis.nl





    mr. J. de Haan

    Spinding 3, 5431 SN Cuijk

    0486–47 61 61

    info@bvcrisis.nl

    KVK: 41082082

    Ontwikkeld door MULTIMIND