Een stichting kunt u, net zoals een besloten vennootschap (B.V.), opheffen op twee manieren: opheffen & vereffenen en via turboliquidatie.
1. Opheffen & vereffenen
De bestuurders kunnen via de in de statuten beschreven wijze de stichting ontbinden. Hierna zal de stichting aangekondigd worden als ‘stichting in liquidatie’. Het bestuur zal overgaan tot vereffening, tenzij een andere persoon tot vereffenaar wordt benoemd. Indien er sprake is van een (geld)overschot na vereffening, zullen deze aangewend worden voor doelen zoals vermeld in de statuten. De administratie van de opgeheven stichting zal zeven jaar bewaard worden. Een notaris is niet vereist!
Wanneer de schulden de baten overtreffen, behoort de vereffenaar het faillissement aan te vragen. Dit geldt niet als de schuldeisers akkoord zijn met de vereffening zonder faillissement.
Let op! De vereffenaar heeft grote verantwoordelijkheden, zoals het opstellen of laten opstellen van de rekening en verantwoording, die bovendien gedeponeerd moet worden bij de Kamer van Koophandel (KvK) en openbaar moet worden gemaakt. De rekening en verantwoording behoort twee maanden ter inzage voor belanghebbenden beschikbaar zijn. Binnen twee maanden kunnen de belanghebbenden, zoals schuldeisers, bezwaar maken bij de rechtbank. Onze juristen kunnen u adviseren en/of begeleiden bij het opheffen en vereffenen van de stichting.
2. Turboliquidatie
Als er geen vermogen of schulden in de stichting aanwezig zijn, kunt u overgaan tot een turboliquidatie. De bestuurders moeten besluiten om over te gaan tot turboliquidatie. Hierna wordt de turboliquidatie ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bij turboliquidatie is geen sprake van een vereffening.
Let op! U behoort op de hoogte te zijn van alle verplichtingen van de stichting. Vergeet niet om alle lopende verbintenissen op te zeggen!